II. Körösvidéki Sulikupa

Orosháza

Gyülekező helyszíne: Béke homokbánya (lebonyolító: Kinizsi HE)

KHESZ folytatva a tavalyi évben megkezdett hagyományt, II. Körösvidéki Sulikupa néven idén is egy országosan egyedülálló gyermekhorgász-versenyt bonyolít le, melynek célja a horgászat népszerűsítése, új tehetségek felfedezése és az oktatási intézményeket bevonva a gyermekek figyelmének a már hivatalos sportágként elismert versenyhorgászat, mint „diáksport” felé irányítása.

A rendezvény lényegében egy – a Békés megyei általános iskolák közötti – horgász csapatbajnokság, melynek selejtezőjére 2016. április 23-án szombaton kerül sor.

A verseny lebonyolítása:

A csapatok tankerületenként selejtezőn vesznek részt.

A selejtező 

A selejtező időpontja: 2016. április 23. (szombat)

A selejtező programja:

 07.30-08.00 helyszíni regisztráció

 08.00-09.30 sorsolás, rajthelyek elfoglalása, felkészülés a versenyre

 09.30 verseny kezdete (hangjelzés)

 12.30 verseny vége (hangjelzés)

 12.30-tól mérlegelés, majd az értékelést követően eredményhirdetés

Főbb szabályok:

A selejtezőt lehetőleg 3 szektorban, szektoronként a nevezett csapatok száma szerinti versenyzővel kell lebonyolítani úgy, hogy egy szektorba egy csapatból egy versenyző kerüljön. 5 csapatnál kevesebb jelentkező esetén a verseny egy szektorban kerül megrendezése.  Az egyes versenyzők szektora, rajthelye sorsolás útján kerül kijelölésre. A verseny időtartama 3 óra. A védett és nem fogható halfajokon kívül minden hal beszámít a versenybe. A védett és nem fogható halfajok egyedeit kifogásuk után azonnal a vízbe vissza kell helyezni. A szektorhelyezések értékelése a versenyző által kifogott halak összsúlya alapján történik. A legtöbbet fogó versenyző 1 helyezési számot, a második legtöbbet fogó 2 helyezési számot kap, és így tovább. Az egy csapatba tartozó versenyzők helyezési számai összeadásra kerülnek, a legkevesebb helyezési számot szerzett csapat nyeri el az első helyezést.

A verseny alatt egy versenyző egy időben 1 db úszós készséget használhat, azon 1 db egyágú horoggal, de bármennyi készséget készenlétben tarthat. A selejtezőn csak a szervezők által biztosított etetőanyagot és csalit lehet használni. Aki a légylárva csali használatától idegenkedik, vagy e mellett más fajta csalit is használni szeretne, annak a használandó csalit a zsűrinek előzetesen be kell mutatni, és a csali használata csak a zsűri szóbeli engedélyével lehetséges. Az így engedélyezett csali mennyisége az 1 dl-t (horogra tűzéshez szükséges mennyiséget) nem lépheti túl.

A kifogott halat mérlegelésig – lehetőleg keretes haltartó szákban – élve kell tartani.

Mérlegelést követően a kifogott zsákmányt a vízbe vissza kell helyezni.

Minden versenyzőnek egy fő felnőtt segítője/kísérője lehet, aki az alábbi műveleteket végezheti: előkészület a versenyhez (segítés a kipakolásban, szerelékkészítésben, etetőanyag előkészítésében), a horog mélyre nyelése esetén a halnak a horogtól történő megszabadítása, a szerelék elakadása esetén annak kiszabadítása, a szerelék javítása, pótlása. Ez utóbbi két esetet leszámítva a segítő a verseny ideje alatt a horgászbotot kézbe nem veheti.

A szabálytalankodó versenyzőt vagy kísérőt a szervezők figyelmeztetik, ismételt szabályszegés esetén a versenyzőt a versenyből kizárják. A kizárt versenyző az értékeléskor a szektorban elérhető legmagasabb helyezési szám +1 helyezési számot kapja.

A fárasztás során a rajthely előtti területet elhagyó hal (un. idegen hal) a verseny értékelésébe beszámít, kivéve, ha egy másik versenyző készségének zsinórjába beleakad, és ezzel a másik versenyző horgászatát akadályozza. Ez esetben a kifogott halat a vízbe azonnal vissza kell helyezni. A versenyzők a „fair play” szabályai szerint törekedjenek az ellenfél fárasztását, a hal kifogását akár a saját készségük vízből történő kivételével lehetővé tenni.

A verseny vége hangjelzést követően kifogott hal az értékelésbe nem számít be, azt a vízbe vissza kell helyezni.

Vita esetén az itt nem szabályozott kérdésekben a Magyar Országos Horgászszövetség Országos Versenyhorgász Bizottsága Magyar Finomszerelékes Versenyszabályzatában foglaltak az irányadók (www.mohosz.hu).

A selejtezők során a szervezők a versenyzők részére az alábbiakat biztosítják térítésmentesen:

 2 kg etetőanyag

 1 dl csonti (légylárva) csali

 1 db konzerv horgászkukorica

 verseny logójával feliratozott póló

A selejtező díjazása:

 első helyezett csapat serleget,

 első három helyezett csapat oklevelet, tagjai érmet kapnak.

Az adott selejtezőben induló csapatok közül a győztes csapat jut a megyei döntőbe.

A résztvevők feltétlenül hozzanak magukkal: műanyag vödröt (etetőanyag megkeveréséhez, ennek elvégzése csapatonként együttesen is lehetséges), haltartó szákot, pótszereléket. Ajánlott: merítő szák, csapadék és napsütés elleni védelmet nyújtó ruházat.