Vízterületeink


Horgásztavak

Békés megye, ezen belül Orosháza valóságos paradicsoma a horgászsport kedvelőinek, de azok is elégedetten ülhetnek horgászszékeiken, akik hobbicéllal töltik szabadidejüket a vízparton. 

Békés megyében nem csupán a Körösök, hanem kitűnő horgásztavak is várják a pecásokat a nyári hónapokban. Orosházán a következő horgásztavakat ajánljuk:

 Béke tó / Homokbánya tó

Vizeink 1

A tó az Orosháza és környékéről érkező horgászok kedvelt helye, de gyakran találkozhatunk messzebbről érkező horgászokkal is. A helyi Kinizsi Horgász Egyesület gondozza a tavat és környékét, a tó partján található rendezvény-és halőrháza, ahol a helyi horgászrendről, halőrök telefonszámairól és a tóval kapcsolatos fontosabb információkról olvashatunk. Jellemző halfajok: ponty, csuka, süllő, balin, harcsa, amur, keszegfélék, sügér, stb (Orosháza, Szentesi út).

Vizeink 2

Víztípus: homokbányató
Területe: 14,2 ha
Jellemző halfajok: ponty, csuka, süllő, balin, harcsa, amur, keszegfélék, kárász, sügér stb.
Horgászidőszak: egész évben.
Fogható halmennyiség: az Országos Horgászrend szerint

A Béke tó homokbánya Orosháza Dél-Keleti határában, az Orosházát elkerülő út mellett helyezkedik el. A volt homokbányát az orosházi Béke Mgtsz. művelte. A bányamunkálatok 1984-ben fejeződtek be, közvetlen szomszédságában létrejött egy másik bányagödör, melynek művelésével szintén felhagytak. A két kitermelő hely összenyitása 1992-ben történt meg, ekkor kapta meg a jelenlegi nagyságát. Átlagos mélysége eléri a 4,5 métert, aljzata változatos, helyenként vízinövényekkel borított. A mederfenék a homokkitermelés miatt változatos, néhol a 12-13 méter mély, ami lehetővé teszi a víz hőmérsékleti rétegződését. Vízpótlása csak talaj és csurgalékvizekből valósul meg, így a vízszint ingadozása 0,3-0,5 métert jelent évente. Körben nádszegély, valamint vízparti lágy és fásszárú növényzet övezi. A tó az Orosháza és környékéről érkező horgászok kedvelt helye, de gyakran látogatnak ide messzebbről is. A helyi Kinizsi Horgász Egyesület gondozza környékét, partján található rendezvény-és halőrháza, ahol a helyi horgászrendről, halőrök telefonszámairól és a tóval kapcsolatos fontosabb információkról olvashatunk. Halállományában számos kisebb és nagyobb hal megtalálható, a horgászfogásokban leggyakoribb a ponty, az amur, a süllő és a keszegféle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vizeink 4    Vizeink 5

Gyopáros-tó

Területe 5,7 hektár. Átlagos mélysége 1,5 m. Kialakulása valószínűleg az Ős-Maros medre lehetett. Már 1869 óta, az Alföld gyöngyeként találunk említést a tórol. Akkor elsősorban gyógyhatású vize miatt került középpontba. A helyi lakosokon kívül a környékből szekereken jártak fürödni a gyógyulást remélők. Ásványi anyagban dús vize gyulladást, reumatikus betegségeket, nőgyógyászati panaszokat enyhített. 1999 óta gyógyvíz. A víz utánpótlása a csapadékon, és a talajvízen kívül, egy 900 liter percenkénti ártézi kútból is lehetséges. A vízszint teljesen állandó, az északi tavon lévő zsilip segítségével. A Déli-tó kivételével a tavak, és a fürdő környéke parkosított üdülőterület, több szállás lehetőséggel és vendéglátó egységgel.

Horgászati szempontból:

A tó három részből áll, fekvése miatt Déli-, Középső- és Északi-tó. A Déli-tó is két részre osztható. Van egy kisebb területű nagyon nádas iszapos része, valamint egy pár évvel ezelőtt egy teljesen új részt kotortak ki. Ennek a mélysége alig haladja meg az egy métert. Vize a szikes talaj miatt zavaros. A középső tavon fürdő szezonban, május 1-től szeptember 15-ig nem lehet horgászni. Mindhárom tó partján nád nő, közte kiépített horgászhelyekkel. Halállománya zömmel pontyból, kárászból és csukából áll. 2010 ősze óta ismét horgászkezelésben van. A KHESZ rendszeren telepíti. Főképpen ponttyal és a víz sajátosságai miatt csukával.

Vizeink 6


Horgászrend

Az orosházi horgászvizeken a KHESZ horgászrendje, valamint az Orosházi Kinizsi Horgász Egyesület Etikai Szabályzatában foglaltak betartásával, az alábbiak figyelembe vételével lehet horgászni:

Horgászni a nap 24 órájában lehet (azaz: éjszaka is! ).

Csónakhasználat nem megengedett.

Tilalmak és méretkorlátozások a honlapon található külön táblázat szerint.

A kifogott törpeharcsát visszahelyezni tilos!

Jegyváltás:

BLINKER HORGÁSZBOLT
Orosháza, Bercsényi u. 7/a