Beszámoló a 2019. évi gyermek horgásztáborok megvalósításáról

Az egyesület közgyűlése által jóváhagyott 2019. évi program szerint, a gyermek horgásztáborokat júniusban és augusztusban megrendeztük. A tábor két turnusában 40 fő 10-14 év közötti gyermek vett részt. Célunk volt a gyermekekkel a horgászat megkedveltetése, az alapvető horgászati ismeretek elsajátíttatása. Mindezeken túl elsősorban a szabadidő eltöltésére kínáltunk változatos, érdekes programot. A zavartalan működést egy pedagógus táborvezető és 9 fő önkéntes felnőtt segítő biztosította, itt töltötte kötelező 50 órás közösségi munkáját a Táncsics Mihály Gimnázium egy tanulója is, valamennyien díjmentesen látták el a szükséges teendőket. Helyszíne a Béke Homokbánya Horgásztó és a mellette álló horgászpavilon volt.
A tábor napközis volt, a gyermekek önállóan érkeztek és 16-17 óra között önállóan, vagy szülői kísérettel távoztak. Ellátásukról napi háromszori étkezéssel és napközben változatos nassolnivalókkal gondoskodtunk. Szponzoraink gyümölcsöt, naponta friss kenyeret, paradicsomot, zöldpaprikát adományoztak, de kaptunk sok lekvárt, süteményt, mézet is.
Egy magát megnevezni nem kívánó támogatónk két rászoruló gyermek részvételi díját fedezte, az Eötvös József Katolikus Óvoda és Általános Iskola pedig a gyermek horgászverseny díjait adományozta táborunknak.
A programok délelőtt a fedett horgászpavilonban, elméleti ismeretek elsajátításával kezdődtek naponta. Megismerkedtek a gyerekek a horgászat alapvető tudnivalóival: horgászfelszerelések, felszerelések összeállítása, horogkötés, halismeret, horgászati módszerek. Ebéd után a gyakorlati horgászat volt napirenden. Két alkalommal kirándulni vittük a táborlakókat: a Szegedi Vadasparkban ismerkedtek az állatokkal, valamint a Gyomaendrődi Fűzfás-zugi versenypályán mérhették össze tudásukat horgászverseny keretében. A versenyhez a szabályos, egyforma horgászfelszerelést egyesületünk biztosította, mely felszerelést a következő táborokban is tudjuk majd használni. Nagy sikere volt egy castignak is, ahol célba dobó versenyen sajátították el a horgászat alapvető feltételét, a csali és a horog vízbe juttatását. Mindkét tábor közös halétel készítéssel zárult: halászlé és sült hal szerepelt az étlapon, melyet a gyermekek szüleikkel, a meghívott vendégekkel és a tábor felnőtt segítőivel együtt fogyasztottak el.
Táborunkat támogatóink is felkeresték: városunk polgármestere, a KHESZ ügyvezető igazgatója, és számos vállalkozó. Hozzájárulásuknak köszönhetően alacsony részvételi díj mellett színes, változatos programot sikerült megvalósítani, melyért ezúton is köszönetet mondunk.