Tájékoztató

az Orosházi Kinizsi Horgász Egyesület közgyűlésén felvetett kérdések megválaszolásáról.

 

Az egyesület 2018.01.27-ei közgyűlésen két olyan kérdés hangzott el a horgászok részéről, melyek közérdekű problémákat vettek fel.
Az egyik a Gyopárosi tó tisztításáról, mely az önkormányzat tervei között szerepelt évekkel ezelőtt, de nem tapasztalható a változás. A másik kérdés, inkább kérés, a déli tó körbejárhatósága érdekében a part melletti földút rendbetételét szorgalmazta. További kérdések a vízminőség javítására vonatkoztak.
Mindegyik kérdés az önkormányzat kompetenciája. A problémák részletes megbeszélése és a lehetséges megoldások érdekében Dávid Zoltán polgármester 2018.02.01-jére egyeztetésre hívta a Kinizsi Horgász Egyesület elnökét, alelnökeit és titkárát.
A megbeszélésen részt vett Simonka György országgyűlési képviselő.
Megismerve a Stübe Ferenc alelnök, és Pelle Zsolt titkár által felvetett kérdéseket, és az egyesület távlati terveit, a megoldásra a következő elhatározások születtek:
A Gyopárosi tó és környezetének problémáit egységben kell kezelni, ehhez egy helyszíni tájékozódás, majd tervkészítés és költségvetés kidolgozása szükséges.
A Gyopárosi tó vízminőségének javítása érdekében vízügyi szakvélemény készítése szükséges. Ezeket a vizsgálatokat a KHESZ felvállalta. Ennek alapján lehet kidolgozni a következő lépéseket, a költségek függvényében.
A turizmus és a horgászturizmus fejlesztése érdekében a tó körül tanösvény készülhet, és fedett horgászállásokat is lehet készíteni. A Déli tavon a horgászhelyek megközelítése érdekében a feltöltés megoldható- helyszíni bejárás után –, ezt még az önkormányzat is tudná finanszírozni.
A Déli tó szentesi út felőli megkerülhetősége kialakítható, a műutas oldalon a parkolási lehetőség megvalósítható, költségkímélő módon.
A felsorolt feladatok megoldása érdekében ki kell dolgozni a Dél-Békési Horgász turisztikai útvonalat.
Ehhez az érintett települések horgászegyesületeit is be kell vonni, Közös szándéknyilatkozatra van szükség az orosházi négy horgászegyesület részéről, az országgyűlési képviselőnek. A négy egyesület összehívása az Orosházi Kinizsi Horgász Egyesület feladata. A Turisztikai Útvonal elkészítését az országgyűlési képviselő a közös szándéknyilatkozat megtétele után egy hónapos határidővel ígérte.
Fenti feladatokat egy emlékeztetőben rögzítették, melynek tartalmát az egyesület a KHESZ – szel ismerteti.